loader
Τρέξιμο: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Τρέξιμο: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Τρέξιμο: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

ΤΡΕΞΙΜΟ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Α

ν είστε φανατικός της άσκησης αλλά τείνετε να περιορίζεστε σε ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος - ή αν μόλις τώρα ξεκινήσατε την άσκηση - ίσως να σκέφτεστε να ξεκινήσετε τρέξιμο.
Κανείς γίνεται δρομέας για πολλούς λόγους: ίσως μόνο για τα οφέλη για την υγεία ή ίσως για να συγκεντρώσει χρήματα για έναν φιλανθρωπικό σκοπό, συμμετέχοντας σε έναν μαραθώνιο. Για όποιον λόγο και να τρέχετε, θα πρέπει να απολαμβάνετε το τρέξιμο, αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο φοβισμένοι πριν ξεκινήσετε. Να μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο:

Κάντε υπομονή
Αν έχετε έναν στόχο κατά νου, τέλεια. Θυμηθείτε, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν τον επιτύχετε.
Όταν ξεκινάτε ως αρχάριος δρομέας, ίσως συναντήσετε μερικές αναποδιές τις πρώτες εβδομάδες, όπως π.χ. πόνο στους μυς.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να ξεκουραστείτε για να επιτρέψετε στους μυς σας να επανέλθουν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχετε τον στόχο σας. Μην ανησυχείτε, όμως: αντ’ αυτού, κάντε υπομονή.

Μόνο και μόνο επειδή έχετε έναν στόχο κατά νου, δεν χρειάζεται να βιαστείτε να τον επιτύχετε.
Μακροπρόθεσμα, θα αισθανθείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση αν κοπιάσετε για τον στόχο σας και τελικά τον επιτύχετε ξέροντας πόση σκληρή προσπάθεια και αποφασιστικότητα χρειάστηκε.

Δεν πειράζει αν περπατάτε
Όταν ξεκινάτε το τρέξιμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διανύσετε ολόκληρη την απόσταση τρέχοντας.
Έχετε υπόψη σας ότι δεν πειράζει αν διανύσετε μέρος της απόστασης περπατώντας.
Είναι πιθανόν ότι όσο περισσότερο συνηθίζετε στο τρέξιμο, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να σταματάτε και να περπατάτε. Σημασία έχει να μην ζοριστείτε υπερβολικά.
Αν αισθανθείτε ότι πρέπει να σταματήσετε, περπατήστε για μερικά λεπτά και έπειτα, σιγά-σιγά, ξαναρχίστε να τρέχετε.

Τα παπούτσια έχουν σημασία
Ίσως να μην σας έχει περάσει από το μυαλό, αλλά τα παπούτσια που φοράτε για να τρέξετε μπορεί να έχουν μεγάλη επίπτωση στις επιδόσεις σας. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να επιστρέψετε από το τρέξιμο με πονεμένα πόδια γεμάτα φουσκάλες.
Αν δεν είστε σίγουροι ποια παπούτσια να διαλέξετε, μιλήστε με έναν φυσιοθεραπευτή, που θα σας συμβουλέψει σχετικά με τα παπούτσια που ταιριάζουν καλύτερα στα πόδια σας. Μια άλλη λύση είναι επισκεφτείτε το κοντινότερο κατάστημα ειδών σπορ, όπου ένας πωλητής θα σας εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων παπουτσιών.

Τρέξτε με ή χωρίς μουσική
Μερικοί δρομείς βρίσκουν ότι τρέχουν καλύτερα αν ακούνε μουσική ή ένα podcast.
Φτιάξτε μια λίστα αναπαραγωγής με χαρούμενα τραγούδια που θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα σας προετοιμάσουν για τα χιλιόμετρα που σας περιμένουν. Ίσως να είναι καλύτερα να φοράτε μια ταινία στο μπράτσο σας που θα κρατάει τη συσκευή σας στη θέση της, αντί να την κρατάτε στο χέρι.

Από την άλλη, κάποιοι προτιμούν να τρέχουν χωρίς να ακούνε μουσική, καθώς τους βοηθά να «αδειάσουν» το μυαλό τους και να επικεντρωθούν καλύτερα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος: διαλέξετε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

 

Η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση. Έτσι, αν έχετε φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα τρεξίματος, φροντίστε να αφήνετε τουλάχιστον 24 ώρες ξεκούρασης μεταξύ διαδρομών.
Οι μύες σας θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν και να μεγαλώσουν, βοηθώντας σας να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας την επόμενη φορά που πάτε για τρέξιμο. Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε να ξεκουραστείτε για περισσότερο από μία ημέρα, κανένα πρόβλημα. Καλύτερα να προλάβετε καταστάσεις και να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας είναι σε καλή φυσική κατάσταση πριν το τρέξιμο, παρά να ζοριστείτε υπερβολικά και να τραυματιστείτε.

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!