loader
Συμβουλές για τρέξιμο: Πώς να κάνετε το κάτι παραπάνω

Συμβουλές για τρέξιμο: Πώς να κάνετε το κάτι παραπάνω

Συμβουλές για τρέξιμο: Πώς να κάνετε το κάτι παραπάνω

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Ε

άν θέλετε να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το τρέξιμο που κάνετε ή αν σκέφτεστε να αρχίσετε το τρέξιμο ως μια συχνή μορφή άσκησης, καλό είναι να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες.

Αν γνωρίζετε τι να κάνετε όταν τρέχετε, θα μπορέσετε να προπονηθείτε καλύτερα και να αποφύγετε τραυματισμούς. Εκτός του να είστε ασφαλείς και να ενημερώνετε τους άλλους για το πότε και πού πρόκειται να τρέξετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες για να τρέξετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

Κάντε διατάσεις
Είναι σημαντικό να κάνετε ελαφριές διατάσεις στους μυς σας πριν και μετά το τρέξιμο, καθώς έτσι θα βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας και θα τους χαλαρώσετε. Η παράλειψη των διατάσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τραβήγματα και θλάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονες και να σας κρατήσουν μακριά από το τρέξιμο για κάποιο διάστημα.

Μη φοράτε παλιά παπούτσια
Τα παπούτσια τρεξίματος που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση προκειμένου να σας παρέχουν τον σωστό βαθμό υποστήριξης και κρατήματος.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια που προορίζονται για άλλα αθλήματα, καθώς ενδέχεται να είναι ακατάλληλα για τρέξιμο και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Προσγειωθείτε στο μέσο πέλμα
Θα πρέπει να διασφαλίζετε ότι προσγειώνεστε στο μέσο πέλμα του ποδιού σας όταν τρέχετε, και όχι στην πτέρνα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ισχύ της πρόσκρουσης κάθε βήματος στις αρθρώσεις και στα κόκκαλά σας, καθώς οι μύες σας μπορούν να συγκρατήσουν καλύτερα το βάρος του σώματός σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τρέχετε σε σκληρές επιφάνειες, όπως είναι το τσιμέντο.

Μην κάνετε μεγάλους διασκελισμούς
Οι μεγάλοι διασκελισμοί κατά το τρέξιμο απαιτούν περισσότερη ενέργεια, ενώ είναι και λιγότερο αποτελεσματικοί.

Επίσης, δεν εξασφαλίζουν επαρκή σταθερότητα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης σας, την οποία δεν θα έχετε τη δυνατότητα να ανακόψετε.
Αντίθετα, θα πρέπει να είστε στητοί και να γέρνετε ελαφρώς προς τα εμπρός, κάτι που θα σας επιτρέψει να κάνετε κάποια βήματα προς τα εμπρός ελαφρώς περισσότερο αν νιώθετε ότι θα πέσετε.

Τρέξτε με τον ρυθμό σας
Το τρέξιμο στον ελεύθερο χρόνο σας δεν είναι αγώνας, επομένως δεν χρειάζεται να πιέζεστε πάρα πολύ. Αν και η πρόκληση είναι καλή, η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Προσέξτε το σώμα σας, καθώς εκείνο θα σας πει αν πιέζεστε πολύ και χρειάζεται να αλλάξετε ρυθμό.

Μη φοράτε καπέλα όταν κάνει ζέστη
Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητας του σώματός σας αποβάλλεται από την κορυφή του κεφαλιού, επομένως αν ο καιρός είναι ζεστός και φορέσετε καπέλο, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί υπερβολικά η θερμοκρασία σας ενώ τρέχετε.

Αντιθέτως, αφήστε ακάλυπτο το κεφάλι σας και αν ακόμα νιώθετε υπερβολική ζέστη, δοκιμάστε να βρέξετε το κεφάλι σας με κρύο νερό ώστε να δροσιστείτε.

Μη φοράτε κολλητά ρούχα
Ένας άλλος τρόπος να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας σας είναι να φοράτε φαρδιά ρούχα, καθώς επιτρέπουν τη διαφυγή της θερμότητας. Θα πρέπει επίσης να διαλέγετε υφάσματα που να απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να κρυώσει γρηγορότερα και θα μειώσει τους ερεθισμούς λόγω τριβής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα βαμβακερά.

Μην παίρνετε παυσίπονα
Δεν θα πρέπει να παίρνετε παυσίπονα για να προσπαθήσετε να καλύψετε κάποιον τραυματισμό που έχει προκληθεί από το τρέξιμο ή σας προκαλεί πόνο όταν τρέχετε, μόνο και μόνο για να μπορείτε να συνεχίσετε.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό σας με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να ασκηθείτε καθόλου μέχρι να αποκατασταθεί. Αν είστε πολύ τραυματισμένοι για να τρέξετε, δοκιμάστε εναλλακτικά μια ήπιας καταπόνησης άσκηση, όπως η κολύμβηση.

Προσέχετε το περιβάλλον γύρω σας
Αν και είναι εύκολο να αποκοπείτε πλήρως όταν τρέχετε και να αγνοήσετε τα πάντα γύρω σας, αυτό μπορεί να σας καταστήσει πιο ευάλωτο σε κινδύνους, όπως αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς.

Θα πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε επαρκή ετοιμότητα ώστε να εντοπίζετε κινδύνους και να είστε βέβαιοι ότι προσέχετε τα αυτοκίνητα όταν τρέχετε σε κάποιον δρόμο, χωρίς να περιμένετε να σας προσέξουν εκείνα.

Μην φοράτε ακουστικά
Ο ρυθμός της μουσικής μπορεί να βοηθά στην κινητοποίησή σας, ωστόσο η μουσική μειώνει παράλληλα τον βαθμό εγρήγορσής σας, καθώς δεν μπορείτε να ακούσετε τους κινδύνους.

Αν θέλετε να τρέχετε με μουσική, επιλέξτε έναν διάδρομο αντί για τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο.

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!