loader
Άγχος και Στρες: Καταπολέμηση με θετική σκέψη

Άγχος και Στρες: Καταπολέμηση με θετική σκέψη

Άγχος και Στρες: Καταπολέμηση με θετική σκέψη

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

H

ζωή μπορεί πολλές φορές να είναι αγχωτική. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στη δουλειά, σε δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις ή απλώς σε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.

Αν και μπορούμε να το αποδεχθούμε, θα ήταν κακή ιδέα να αντιμετωπίσουμε το στρες ως αναπόφευκτο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εξάλλου, και ένα κρύωμα είναι το ίδιο αναπόφευκτο με το στρες και παρόλα αυτά ακολουθούμε βήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Επομένως, πώς μπορείτε να προστατευτείτε ενάντια του στρες και να το αποβάλετε όταν προκύψει;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές, από τον διαλογισμό μέχρι την αρωματοθεραπεία, ωστόσο σήμερα θα εστιάσουμε σε κάτι που μπορείτε να κάνετε χωρίς εκπαίδευση ή εξοπλισμό: τη θετική σκέψη. Η αισιοδοξία είναι πολύ σημαντική για την ψυχική σας υγεία, εφόσον την προσεγγίζετε με σωστό τρόπο.

Η θετική σκέψη δεν σημαίνει να αγνοείτε τα προβλήματά σας. Κάτι τέτοιο συνιστά απώθηση του προβλήματος και είναι πολύ χειρότερο -και πολύ πιο αγχωτικό- για εσάς σε βάθος χρόνου.
Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θετική σκέψη ως αγχολυτικό ώστε να μην κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο:

Αναγνωρίστε την αρνητική στάση όταν παρουσιάζεται
Ένα μεγάλο μέρος της θετικής στάσης δεν αφορά το να πιέζετε τον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος, αλλά αντίθετα να αναγνωρίζετε πότε οι σκέψεις σας είναι αρνητικές χωρίς να χρειάζεται. Όλοι έχουμε αυτή την εσωτερική φωνή στο μυαλό μας στην οποία «μιλάμε» όλη μέρα. Έτσι σκέφτονται οι άνθρωποι.

Ωστόσο, αυτός ο εσωτερικός διάλογος μπορεί να καταλήξει στην ενίσχυση του στρες σας.
Για παράδειγμα, σας έχει τύχει ποτέ να μην ακούσετε το ξυπνητήρι, να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε σιδερώσει τα ρούχα της δουλειάς, να μην φάτε πρωινό ή να έχετε μια κακή εμπειρία πολύ νωρίς το πρωί και να σκεφτείτε «Αυτό ήταν, η μέρα μου καταστράφηκε»; Κάτι τέτοιο είναι αρκετά κοινό και αναφέρεται συχνά ως καταστροφολογία. Φυσικά και δεν καταστράφηκε η ημέρα σας, απλώς είχατε μερικές κακές εμπειρίες. Δεν συνδέονται με την υπόλοιπη ημέρα και δεν υπάρχει λόγος να μην είναι κατά τα άλλα πλήρως θετική η υπόλοιπη ημέρα σας.

Ωστόσο, αν ξεκινήσετε την ημέρα σας θεωρώντας ότι τα πάντα καταστράφηκαν, θα ερμηνεύσετε τα όσα συνέβησαν με πιο αρνητικό τρόπο και θα βρεθείτε να αγχώνεστε για μικροπράγματα. Ομοίως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο εσωτερικός σας διάλογος είναι «πολωμένος» από την άποψη ότι βλέπετε τα πράγματα είτε μόνο θετικά είτε μόνο αρνητικά. Τα πράγματα σπάνια είναι 100% καλά και αυτό τείνει να μας δημιουργεί την αίσθηση ότι τα πράγματα φαίνονται πιο κακά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Με την ίδια λογική, «το φιλτράρισμα» αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία αγνοούμε τις θετικές πτυχές μιας κατάστασης και μεγιστοποιούμε τις αρνητικές. Έτσι, μπορεί να περάσετε μια πολύ δημιουργική ημέρα στη δουλειά, αλλά να εστιάζετε στις δύο εργασίες που δεν ολοκληρώσατε και όχι στις οκτώ που όντως ολοκληρώσατε.

Διαχειριστείτε τη σκέψη σας
Πλέον γνωρίζετε ποιες σκέψεις πρέπει να προσέχετε και μπορείτε να προσπαθήσετε να τις αλλάξετε. Είναι καλύτερο να επικεντρώνεστε σε μία πτυχή της ζωής σας κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη λογική πρώτα στον τρόπο που σκέφτεστε για τη δουλειά σας και στη συνέχεια, αφού είστε πλέον εξοικειωμένοι με αυτό, να ξεκινήσετε να αλλάζετε τον τρόπο σκέψης σας για την προσωπική σας ζωή.

Όταν αντιλαμβάνεστε ότι είστε αγχωμένοι για μια συγκεκριμένη κατάσταση, προσπαθήστε να εντοπίσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης όπως το φιλτράρισμα ή η καταστροφολογία. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε αλλάζοντας τον εσωτερικό σας διάλογο, αλλάζοντας συνειδητά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν αντιλαμβάνεστε ότι σκέφτεστε ότι δεν περάσατε μια παραγωγική ημέρα στη δουλειά, όπως στο παραπάνω παράδειγμα, αναγνωρίστε ότι φιλτράρετε την κατάσταση και εστιάστε σε αυτά που καταφέρατε. Προσπαθήστε να συγχαρείτε τον εαυτό σας για κάθε εργασία που ολοκληρώσατε και να σκεφτείτε πόσο ευκολότερη θα είναι λόγω αυτών η υπόλοιπη εβδομάδα σας.

Μιλήστε στον εαυτό σας σαν να ήταν ένας φίλος
Μεγάλο μέρος της διαχείρισης της σκέψης σας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο απευθύνεστε στον εαυτό σας και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο είναι να μιλάτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε κάποιον άλλο. Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι που βιώνουν στρες είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να προσφέρουν καλές και θετικές συμβουλές στους φίλους τους, τις οποίες όμως δεν ακολουθούν οι ίδιοι.

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας σαν να ήταν κάποιος άλλος Να είστε ήρεμοι, καθησυχαστικοί και καλοσυνάτοι. Αυτό δεν σημαίνει να αγνοείτε τα προβλήματά σας και να τα σπρώχνετε κάτω από το χαλί, αλλά να τα προσεγγίζετε από μια λογική αλλά και θετική στάση ενθάρρυνσης.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της μη παραγωγικής ημέρας, φανταστείτε ότι κάποιος φίλος σας σας έλεγε ότι δεν είχε κάνει αρκετή δουλειά και ότι αυτό τον άγχωνε. Θα του απαντούσατε ότι έχει δίκιο και ότι θα δυσκολευτεί πολύ και πως πρέπει να καταφέρει να τα έχει όλα έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα λέγατε τίποτε από αυτά. Αντιθέτως, θα του λέγατε να μην ανησυχεί, καθώς έχει περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύει και ότι μπορεί πάντα να ζητήσει βοήθεια αν τον κατακλύσουν οι υποχρεώσεις. Αφού θα κάνατε κάτι τέτοιο για κάποιον άλλο, γιατί να μην το κάνετε και για τον εαυτό σας; Αυτό είναι το κλειδί για να καταπολεμήσετε το στρες μέσω θετικής σκέψης.

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!