loader
Ποδήλατο, η λύση για τη μείωση του στρες;

Ποδήλατο, η λύση για τη μείωση του στρες;

Ποδήλατο, η λύση για τη μείωση του στρες;

ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ;

T

ο στρες στο εργασιακό περιβάλλον δεν σας επηρεάζει μόνο όσο είστε στη δουλειά, αλλά μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας και σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Παρά το γεγονός ότι προσπαθείτε να αφήνετε τα προβλήματα της δουλειάς στο γραφείο για να αντιμετωπίσετε το στρες, συνήθως δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη. Ωστόσο, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι αν αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνετε στη δουλειά το πρωί ίσως μπορέσετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα το εργασιακό στρες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia του Καναδά διαπίστωσαν ότι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς στη δουλειά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες.Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Workplace Health Management, έδειξαν ότι όσοι πήγαιναν στη δουλειά τους με το ποδήλατο δήλωναν ότι νιώθουν λιγότερο στρες από αυτούς που χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο, γεγονός που υποδηλώνει ότι λίγη πρωινή άσκηση θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε αντίθεση με τη οδήγηση, η ποδηλασία προς και από τη δουλειά συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας σας και σας επιτρέπει να ασκείστε περισσότερο. Επιπλέον, απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ευκολότερα το στρες. Επίσης, μπορεί να αποβάλει την ένταση και σας γλιτώνει από τον χρόνο που θα περνούσατε κολλημένοι στην κίνηση αν πηγαίνατε στη δουλειά με το αυτοκίνητο ή με τα μέσα μεταφοράς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα για να συγκεντρώσουν πληροφορίες από 123 ενήλικες. Όλοι οι συμμετέχοντες δούλευαν για την Autodesk, μια εταιρεία λογισμικού με έδρα στο Οντάριο. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πώς πηγαίνουν στη δουλειά —με ποδήλατο, αυτοκίνητο ή μέσα συγκοινωνίας— ποια ήταν τα επίπεδα στρες τους και τι διάθεση είχαν.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο εντός 45 λεπτών από την άφιξη στη δουλειά τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήγαιναν με το ποδήλατο είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα άγχους το πρωί σε σύγκριση με όσους πήγαιναν με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούσαν τα μέσα συγκοινωνίας, γεγονός που υποδηλώνει και ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν απλώς και να χαλαρώσουν σε ένα λεωφορείο είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα στρες, χωρίς να απολαμβάνουν ωστόσο τα οφέλη της φυσικής άσκησης.

Το πρωινό στρες μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υπόλοιπη ημέρα σας, γεγονός που σημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες κατά τα πρώτα 45 λεπτά εργασίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερη ένταση όσο προχωρά η μέρα. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει περισσότερο να εκπληρώσετε τα καθήκοντά σας, να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεση σας και να αυξήσει τις πιθανότητες να μεταφέρετε στο σπίτι το στρες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά την υγεία σας, τα υψηλά επίπεδα στρες στη δουλειά μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει διάφορες άλλες ασθένειες. Εάν συνδυάσετε αυτή την κατάσταση με έλλειψη άσκησης, τα συνολικά αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Η ποδηλασία προσφέρει και άλλα οφέλη που μπορούν να κάνουν τις μέρες σας καλύτερες, όπως είναι ο καλύτερος ύπνος, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε καλύτερα το στρες.
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά θα είστε πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η άσκηση αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον, η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να τονώσει τους μυς σας και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Εκτός από τα οφέλη για το σώμα σας και τη μείωση του άγχους, μειώνει επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση σε σύγκριση με την οδήγηση, πράγμα που σημαίνει ότι συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!