loader
Είναι η ευγένεια το απόλυτο ελιξήριο υγείας;

Είναι η ευγένεια το απόλυτο ελιξήριο υγείας;

Είναι η ευγένεια το απόλυτο ελιξήριο υγείας;

ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ;

Ό

λοι γνωρίζουν ότι είναι γενικά καλό να είμαστε ευγενικοί προς τους άλλους, αλλά εκτός του ότι κάνει τους άλλους και εμάς να νιώθουμε όμορφα, η ευγένεια μπορεί να είναι επίσης καλή για την υγεία μας.

Φαίνεται ότι ακόμα και μικρές πράξεις ευγένειας προς τους άλλους μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Διάφορα Ινστιτούτα ανά τον κόσμο έχουν μελετήσει το ζήτημα αυτό και έχουν καταλήξει σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Επομένως, αν χρειάζεστε κάποιον λόγο για να είστε ακόμα πιο ευγενικοί απέναντι στους άλλους, διαβάστε παρακάτω γιατί μικρές πράξεις ευγένειας μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Μειώνει το άγχος
Εάν υποφέρετε από άγχος ή κάποιες φορές γίνεστε νευρικοί σε συγκεκριμένες καταστάσεις, η ευγένεια μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε αυτά τα συναισθήματα. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia, τυχαίες πράξεις ευγένειας, ακόμα και ένα μικρό κομπλιμέντο σε έναν ξένο, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του άγχους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος έκαναν έξι τυχαίες πράξεις ευγένειας απέναντι σε άλλους κάθε εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, διαδικασία η οποία τους βοήθησε επίσης να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αντικοινωνικές συμπεριφορές και βελτίωσε την ικανοποίηση που ένιωθαν για τις σχέσεις τους.

Απελευθερώνει περισσότερη «ορμόνη της αγάπης»
Η οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», είναι υπεύθυνη για πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως η εμπιστοσύνη και το δέσιμο με άλλους ανθρώπους. Εάν το σώμα σας παράγει περισσότερη οξυτοκίνη, μπορείτε να έχετε καλύτερη διάθεση και γενικά να νιώθετε πιο χαρούμενοι.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Claremont Graduate, η ενσυναίσθηση προς τους ξένους αυξάνει την παραγωγή οξυτοκίνης κατά περίπου 47 τοις εκατό. Αυτή η αντίδραση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες παρατηρήθηκε αύξηση της ορμόνης, όταν έδειχναν ενσυναίσθηση προς άτομα που δε γνώριζαν.

Λιγότερο στρες
Μικρές πράξεις ευγένειας μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε λιγότερο στρες και να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ένταση στη ζωή σας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, η οποία διαπίστωσε ότι μικρές πράξεις, όπως το να δίνει κανείς οδηγίες κατεύθυνσης ή να κρατά ανοικτή την πόρτα για κάποιον άλλο, βοηθούν στη μείωση του στρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έκαναν περισσότερες αρνητικές σκέψεις για τη ζωή τους τις ημέρες που ήταν ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι. Ωστόσο, αν ήταν ευγενικοί απέναντι σε άλλους τις ημέρες που συνήθως ήταν γεμάτες στρες, δεν ανέφεραν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Kαλύτερη διάθεση
Εάν είστε ευγενικοί απέναντι στους άλλους μπορεί να νιώθετε γενικά πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή σας, πράγμα που σημαίνει ότι η ευγένεια ανταμείβεται.

Ακόμα και μικρές πράξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χαρούμενοι, ενώ βελτιώνετε επίσης και τη ζωή κάποιου άλλου.

Σύμφωνα με σειρά πειραμάτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, όσοι έκαναν πράγματα για τους άλλους ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Στο πλαίσιο ενός πειράματος, οι συμμετέχοντες επιλέγονταν τυχαία να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους, να κάνουν μια φιλανθρωπία ή να χαρίσουν ένα δώρο σε κάποιον άλλον. Διαπιστώθηκε ότι όσοι δώρισαν χρήματα ή αγόρασαν κάτι για κάποιον άλλο ήταν πιο χαρούμενοι από όσους δαπάνησαν χρήματα για τους ίδιους, ανεξάρτητα από το ποσό που ξόδεψαν.

Όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικούς λόγους για να είστε λίγο πιο ευγενικοί.

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!