loader
Απογευματινός ύπνος: Γιατί είναι σημαντικός;

Απογευματινός ύπνος: Γιατί είναι σημαντικός;

Απογευματινός ύπνος: Γιατί είναι σημαντικός;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΥΠΝΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ;

A

πό κάποια ηλικία και έπειτα, πιθανώς νιώσετε ότι δεν σας επιτρέπεται να κοιμάστε το μεσημέρι.Φαίνεται να επικρατεί η ιδέα ότι οι ενήλικες δε θα πρέπει να κοιμούνται μέσα στην ημέρα, ακόμα και αν νιώθουν εξαντλημένοι το απόγευμα λόγω της ενέργειας που έχουν καταναλώσει.

Ωστόσο, ένας εικοσάλεπτος υπνάκος θα μπορούσε να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να βγάλετε τη μέρα και να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον απογευματινό ύπνο σαν υποκατάστατο του ύπνου το βράδυ, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός.

Αντίθετα, ο απογευματινός ύπνος θα πρέπει απλώς να τονώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σας βοηθά να νιώσετε αναζωογονημένοι.

Σύντομος απογευματινός ύπνος
Κοιμηθείτε 20 λεπτά το απόγευμα για να μπορέσετε να νικήσετε τη νωθρότητα που ακολουθεί το γεύμα και φροντίστε να αξιοποιήσετε πλήρως τη μέρα σας. Αυτός ο σύντομος ύπνος θα μπορούσε να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο κουρασμένοι, να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σας για τις απογευματινές σας δραστηριότητες και να σας δώσει λίγη παραπάνω ενέργεια, αν ασκείστε το απόγευμα ή το βράδυ.

Ένας απογευματινός ύπνος θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανάγκη  να τρώτε συχνά σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη ή ζάχαρη, καθώς πολλοί άνθρωποι τρώνε λάθος τροφές όταν νιώθουν κουρασμένοι.

Εάν νιώθετε λιγότερο εξαντλημένοι, θα μπορέσετε να ρυθμίσετε καλύτερα τι τρώτε και να ακολουθείτε σωστή διατροφή, ενώ θα είστε λιγότερο εξαρτημένοι και από την καφεΐνη. Έτσι θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας.

Μία ώρα ύπνου
Εάν ένας εικοσάλεπτος υπνάκος δεν είναι αυτό ακριβώς που σας ταιριάζει, τότε δοκιμάστε να κοιμηθείτε για μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς έρευνες δείχνουν ότι ένας υπνάκος μεγαλύτερης διάρκειας είναι καλός για τον εγκέφαλό σας. Δεν θα πρέπει όμως να κοιμηθείτε πάνω από μία ώρα, καθώς έτσι μπορεί να νιώσετε περισσότερο κουρασμένοι από ότι πριν.

Σύμφωνα με ερευνητές του American Health in Ageing Foundation, ο ωριαίος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου. Μελετώντας 3.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμόντουσαν μία ώρα το απόγευμα ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν νοητικές ασκήσεις , όπως μαθηματικά προβλήματα, καλύτερα από όσους δεν κοιμόντουσαν καθόλου ή κοιμόντουσαν λιγότερο. Όσοι κοιμόντουσαν για λιγότερο από μία ώρα δεν απολάμβαναν τα ίδια οφέλη, γεγονός που δείχνει ότι τα 60 λεπτά είναι η καλύτερη επιλογή για τη μείωση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Απογευματινός ύπνος για υγιή καρδιά
Ο απογευματινός ύπνος θα μπορούσε επίσης να είναι καλός και για την καρδιά σας, καθώς, σύμφωνα με κάποια επιστημονικά ευρήματα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Ερευνητές στην Ελλάδα διαπίστωσαν ότι ο ύπνος μέσα στην ημέρα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να ανακόψουν την άνοδο της αρτηριακής τους πίεσης, η οποία συμβαίνει συχνά λόγω στρες.

Μελετώντας 386 μεσήλικες ασθενείς ηλικίας 61,4 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση όσων κοιμόντουσαν το απόγευμα ήταν περίπου 5% χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτούς που δεν κοιμόντουσαν.
Ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, όπως η πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ, η ηλικία και τα επίπεδα άσκησης, η διαφορά εξακολουθούσε να είναι εμφανής.

Αυτό είναι θετικό, καθώς ακόμα και μια μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίζετε καλύτερα το καθημερινό στρες χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας, κάτι που είναι σημαντικό τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.

Θα μπορούσε ένα ελαφρύς ύπνος να είναι ευεργετικός και για εσάς;
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε αν ο απογευματινός ύπνος θα είναι ευεργετικός για εσάς και αυτός είναι να τον δοκιμάσετε.

Εάν η ενέργειά σας αρχίζει να φθίνει το απόγευμα, βρείτε χρόνο για έναν σύντομο ύπνο για να διαπιστώσετε αν θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις υπόλοιπες απαιτήσεις της ημέρας.
Φροντίστε όμως να βάλετε ξυπνητήρι για να μην κοιμηθείτε όλο το απόγευμα!

Κατεβάστε το My Health IQ

Ζήστε έξυπνα, ζήστε καλύτερα!