να από τα πιο εύκολα και υγιεινά γεύματα είναι μια σαλάτα. Οι σαλάτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έχετε πολλά λαχανικά στο πιάτο σας, είτε τα απολαμβάνετε ως συνοδευτικό είτε ως πλήρες γεύμα, χορταίνοντάς σας με λιγότερες θερμίδες.
Ωστόσο, οι συνηθισμένες πράσινες σαλάτες μπορούν να γίνουν λίγο βαρετές και ο πειρασμός να προσθέσετε πιο ανθυγιεινά dressing και γαρνιτούρες μπορεί να γίνει μεγάλος. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζετε, ακόμα κι αν είναι πιο ενδιαφέρουσες από μια απλή σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι.
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να γαρνίρετε μια σαλάτα, διατηρώντας την ενδιαφέρουσα και με χαμηλές θερμίδες.
Εδώ θα βρείτε ορισμένες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα πέντε γεύματά σας την ημέρα:
Χωριάτικη σαλάτα
Η μεσογειακή διατροφή είναι φανταστική για να διατηρήσετε την υγεία σας και να έχετε μια δικαιολογία να απολαμβάνετε φρέσκο φαγητό με εξαιρετικά υλικά. Πιθανότατα γι’ αυτό και η χωριάτικη σαλάτα είναι ακόμα μια πολύ δημοφιλής επιλογή. Εκτός από νόστιμη, η συγκεκριμένη σαλάτα είναι και πραγματικά εύκολη στην παρασκευή, ενώ περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές υφές και γεύσεις ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα βαρεθείτε εύκολα.
Η κλασσική χωριάτικη σαλάτα αποτελείται από αγγούρι,ντομάτα, πιπεριές, κάπαρη, ελιές και φέτα με έξτρα παρθένο ελαιόδαδο, ξύδι και ρίγανη αλλά μπορείτε να την κάνετε όσο πλούσια θέλετε προσθέτοντας και μαρούλι ή άλλα λαχανικά.
Αν δεν σας αρέσει η φέτα, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε ψητό χαλούμι, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δώσετε λίγο «βάθος» στη σαλάτα σας.
Σαλάτα με πικάντικες γαρίδες
Η γαρίδα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, χαμηλή σε λιπαρά, που μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή κρύα, προσφέροντάς σας αρκετές επιλογές για τη σαλάτα σας. Επιπλέον, μπορείτε να μαγειρέψετε τις γαρίδες πολύ γρήγορα, ώστε να μην περιπλέξετε το εύκολο και γρήγορο γεύμα σας.
Για να φτιάξετε μια γαριδοσαλάτα με πλούσια γεύση, μαγειρέψτε τις ωμές γαρίδες με λίγο λάδι, λίγο κομμένο σκόρδο ή σκόρδο σε σκόνη, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι. Είτε αφήστε τις να κρυώσουν ή τοποθετήστε τις απευθείας σε πιάτο με φέτες αβοκάντο, σπανάκι, αγγούρι και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή lime.
Είναι μια τέλεια επιλογή αν θέλετε κάτι πιο χορταστικό που μπορείτε να ετοιμάσετε εξίσου εύκολα και γρήγορα.
Σαλάτα με μπέικον
Οι σαλάτες δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι - μπορείτε επίσης να απολαύσετε ζεστές παραλλαγές όταν χρειάζεστε ένα ζεστό και χορταστικό γεύμα. Αυτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε εναλλαγές στις σαλάτες σας και να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.
Αν είστε φίλος του μπέικον, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε αυτή τη σαλάτα, αν και καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το λίπος από τις φέτες σας και στη συνέχεια να τις ψήσετε και όχι να τις τηγανίσετε, ώστε να είναι πιο υγιεινές. Ενώ μαγειρεύεται το μπέικον, μαγειρέψτε στον ατμό λίγο σπανάκι μέχρι να μαραθεί αλλά να διατηρεί ακόμα κάποια τραγανότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να το προετοιμάσετε προσθέτοντας λίγο κρεμμύδι και ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση. Όταν είναι έτοιμα το σπανάκι και το μπέικον, κόψτε το μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και ανακατέψτε το στη σαλάτα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κουκουνάρι για μια διαφορετική υφή και ένα βραστό αυγό, που ταιριάζει περισσότερο αν ο κρόκος είναι ελαφρώς μαλακός.
Σαλάτα με πέστο
Το πέστο δεν είναι μόνο για τα ζυμαρικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως εναλλακτικό dressing για σαλάτες, προσφέροντας μια πραγματικά υπέροχη γεύση - ειδικά αν φτιάξετε το υγιεινό σας πέστο μόνοι σας. Μπορεί το πέστο να φαίνεται περίπλοκο, καθώς περιλαμβάνει πολλά συστατικά, αλλά αν λάβετε υπόψη ότι πρέπει απλώς να τοποθετήσετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ, είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό.
Απλώς βάλτε στο μπλέντερ σπανάκι, βασιλικό, κουκουνάρι, σκελίδες σκόρδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και παρμεζάνα ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί και αλέστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα, είτε να το καταψύξετε, είτε να το βάλετε σε βάζο για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Αφού το πέστο σας είναι έτοιμο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές σαλάτες.
Για κάτι πιο χορταστικό, αναμείξτε το με ρεβίθια, τα οποία μπορείτε να σερβίρετε με φέτα ή κατσικίσιο τυρί, κόκκινα κρεμμύδια, μαύρες ελιές, ντομάτες και αγγούρι.